← Takaisin

Blogi: Miten meni?

Maaliskuun alussa aloittamani ekopaasto ja sen kautta kasvisruokaan siirtyminen koko perheen voimin on käynyt yllättävän kivuttomasti. Paastonaika päättyi pääsiäiseen, mutta kasvisruoka teki lähtemättömän vaikutuksen perheemme ateriointiin. Ekopaaston aikana löysin ja testasin monia herkullisia ja täyttäviä kasvisruokia, jotka tekivät ja tekevät edelleen kauppansa koko perheelle. Tai voihan puhua vain hyvästä ruuasta ilman sen kummempia jakoja kasvis- tai liharuokiin. Itse huomasin homman toimivan parhaiten siten, ettei asiaa lähestynyt korvaavuuden kautta, vaan etsi nimenomaan hyviä reseptejä. En siis ajatellut korvaavani vaikkapa paahtopaistia uunissa haudutetulla nauriilla ja yrittänyt uskotella, että ne vastaavat toisiaan maultaan ja koostumukseltaan. Ei menisi läpi. Sen sijaan etsin maukkaita ruokalajeja, joita on helppo valmistaa helposti saatavilla olevista raaka-aineista.

Ekopaaston aikana selailin keittiön kaappiin vuosien kuluessa kertyneitä kauppaketjujen ruokavihkosia ja tein ilahduttavan huomion. Vihkosten resepteissä oli huomattavissa selkeä kulttuurin muutos: mitä uudemmasta lehtisestä oli kyse, sitä enemmän siitä löytyi erilaisia kasvis- ja vegaanireseptejä. Vanhimmat reseptit olivat ehkä kuuden vuoden takaa eli muutos on tapahtunut suhteellisen nopeasti. Hienoa oli myös huomata, että uudemmissa läpysköissä kasvisruoat olivat ruokina muiden joukossa, eikä niitä oltu rajattu kasvisotsikolla omaksi ryhmäkseen. Tästä voisi varovaisesti vetää toiveikkaan johtopäätöksen, että kasvis- ja vegaaniruuasta tullee ajan myötä uusi normaali siinä missä liharuuat ovat sitä nyt.

Meidän perheeseen kasvisruoka joka tapauksessa tuli jäädäkseen, sen verran hyvän vastaanoton se sai.